Zeytinyağı Faydaları

Aterna zeytinyag faydalari 1

*Çocuklarda beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir.
*Cildi besler, saçları korur. Özellikle zeytinyağ sabunu (zeytinyağlı sabun değil, zeytinyağ sabunu ve PBA içermeyen) ph değeri ve de içerenleri dolayısıyla yüz ve vücutta kullanılması en sağlıklı sabunlardan biridir.
*İçerdiği linoleik asit sayesinde anne sütünden kesilmiş bebeklere (4 -5 aydan sonra bir kaç damla) yağsız inek sütüne karıştırılarak verilir. Bebekler için doğal besin işlevi görür.
*Zeytinyağının en önemli özelliklerinden biride kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttığı gözlenmiştir. Akdeniz ülkelerinde yaşayanların kalp krizi riskinin diğer ülkelere göre daha az olduğu görülmüştür
*Zayıflama diyetlerinde zeytinyağını öğünlerden çıkartmak son derece sakıncalıdır. Bileşenleri dolayısıyla bedenin doğru beslenmesinde en önemli yapı taşlarına sahiptir.
*Sporcular için zeytinyağı çok önemlidir. Zeytinyağın içerisinde bulunan oleik asit kaslar tarafından en kolay yakılan ve en kolay hazmedilen yağdır.
*Zeytinyağının bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Doktorlar zeytinyağının bağırsak kanserinin başlamasını engellemek için midedeki asitle tepkimeye girdiğini keşfetmişlerdir..
*Tansiyon düşürücü: Archives of Internal Medicine dergisinin 27 Mart 2000 tarihli sayısında yayınlanan bir çalışma, zeytinyağının yüksek tansiyona olumlu etkisini bir kez daha vurgulamaktadır. Ayrıca zeytin ağacının yaprağı ile tansiyon düşürücü ilaçlar yapılmaktadır.
* İç organlara faydaları: Zeytinyağı mide asidini azaltarak mideyi gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra safra salgısını harekete geçirerek, sindirimin en mükemmel hale gelmesini sağlar. Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşı riskini azaltır. Ayrıca içindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır. Bunların yanı sıra beyin damarlarının sağlığına da olumlu etkisi vardır.
*Yaşlanmayı önlemesi: Zeytinyağının içerdiği vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır, cildi besler ve korurlar. Besinlerle beraber bedenimize "serbest radikal" denilen bazı maddeleri de alırız. Zeytinyağı, başta E vitamini olmak üzere, içerdiği çok sayıdaki antioksidan maddeyle bu zararlı maddelerin vücudumuzda neden olduğu tahribatı önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.

Zeytinyağı Kullanım Alanları

* Kurumuş ve çatlamış dudak için merhem olarak kullanılabilir.
* Kurumuş saçların dayanıklılığını ve esnekliğini artırır.
* Saçtaki kepeği ve dökülmeyi engeller. Saçı parlatır.
* Tırnakları güzelleştirir ve güçlendirir.
* Banyo suyuna katıldığında canlandırır ve yumuşaklık sağlar.
* Zeytinyağı ile doğum çatlakları azaltılabilir.
* Emzirenler için en iyi göğüs ucu bakımı zeytinyağı ile yapılır.
* Bebeklerin poposundaki pişiğe ve başlarındaki konak problemlerine çok iyi gelir.
* Bebeğe zeytinyağı ile uygulanan masaj sağlıklı ve canlandırıcıdır.
* Ellerdeki, derideki veya saçtaki boyayı çıkarmakta kullanılır.
* Soğuktan donmaya karşı koruyucudur.
* Kesiklerde ve su toplanmasında faydalıdır. Acılı güneş yanıklarında kızarmış deri zeytinyağı ile ovularak rahatlatılabilir.
* Kuru ve çatlak ciltlere yararlıdır.
* Kas kramplarını tedavi eder.
* Sivrisinekler zeytinyağı sürülmüş cildi ısırmazlar.
* Keneleri etkisiz hale getirir.

Zeytinyağı Çeşitleri

soru 2

Çiğ Yağ: Aterna’da özenle topladığımız zeytinleri bekletmeden değirmende ezerek hamur haline getiriyoruz. Bu hamurlaştırma esnasında, kendiliğinden bir yağ çıkıyor. Çıkan bu yağı enjektörlerle çekerek direkt krom borular aracılığıyla krom tanklara taşınır. Havayla teması kesilir ve dinlenmeye bırakılır.
Çiğ Yağ, zeytin sıkım işleminde çok az çıkar. Bu yağa zeytin sütü, kavata yağı, burun veya tekne de denir. Eskiden şifa niyetine kullanılan bu yağı, bugün hala bazı ülkelerin sadece eczanelerinde bulmak mümkündür.

Çiğ yağ her sabah bir çay kaşığı aç karnına içiniz. Çiğ yağ polifenol ( anti oksidan) açısından çok zengindir çok az üretilebildiği için ancak sağlık odaklı tüketilmesi tavsiye edebiliyoruz

Taşbaskı: Zeytinler taş değirmende ezilerek hamur haline getirilir. Hijyenik torbalara doldurup üst üste yığılan zeytin hamuru taş baskıya tabi tutulur. Su verilerek 2 defa tekrarlanan bu işlem sonucunda süzülerek çıkan yağa Taş Baskı denilir.

Taşbaskıyı sabah kahvaltılarında, et marinasyonlarında ve salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Erken Hasat: Yeşilken, olgunlaşmadan bizim tabirimizle etlenmeden topladığımız zeytinlerden elde ettiğimiz natürel sızma zeytinyağıdır ( extra virgin).  Bu dönemde toplanan zeytinin aroması çok yüksek ancak yağ verimi  az olur. Dolayısıyla  bu ürünümüzü yoğun zeytinyağı aroması seven müşterilerimize tavsiye ediyoruz. Bunu içmek yerine ( içecek polifenolu yüksek başka yağlarımız var)  bol bol salatalarınıza, zeytinyağlılarınıza kullanınız. Unutmayın zeytinyağlıyı masaya getirmeden şöyle üstüne gezdiriniz ki nefaseti artsın. Meyve aroması yüksek, boğaza hafifçe dokunan acısı az, yumuşak bir tat profile vardır.

Salatalara bol bol koyun, sabah kahvaltıya tek başına koyun, kekik pul biber istemez , zeytinyağlıları masaya getirmeden, şöyle hafifçe üstüne gezdirin.

Naturel Sızma Zeytinyağı: Zeytin ilk meyve durduğunda siyah olmaz. Yeşil, bordo, mor ve sonra siyah olur. Böyle bir renk skalası vardır.  Siyaha dönmeden topladığımız zeytinlerden elde ettiğimiz ürünümüzdür. Her türlü yemeğe kullanabilirsiniz. Hafif meyve aromalı acısız bir tat profile vardır.

Aterna Naturel Sızma Zeytinyağı, tüm genel kullanım için, özellikle de soğuk servis edilen geleneksel Akdeniz yemeklerinde, salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Sızma Zeytinyağı: Siyah olan zeytinlerden elde ettiğimiz bu yağ aroma açısından hafiftir. Evde özellikle zeytinyağlı yiyemeyen “ama tadı çok ağır” diyenleri ( ki genelde çocuklardır) kandırmak için birebirdir. Her türlü yemeğe kullanabilirsiniz, 'pilav' dahil. Aroması az, acısız bir tat profile vardır.

Delice Zeytinyağı: Delice, aşılanmamış yabani zeytin ağacıdır. Zeytinleri minik olur ve çok zor toplanır. Bu yüzden bir çok üretici tercih etmez. İşte biz doğanın mucizesi olan bu deli zeytinleri tek tek elle topluyoruz ve kendi sıkım makinamızda sıkıyoruz. Ölümsüz ağacın altın değerindeki özünü size sunuyoruz. Acımsı, boğazı yakan bir tad deliceyi sabahları aç karnına, eğer yapamıyorsanız , bir parça ekmekle tüketmenizi tavsiye ederiz. Sınırlı miktarda üretildiği için maalesef salatalarınıza bol bol koyun diyemiyoruz. Herkes birer tane alsın ki daha çok insana ulaşabilelim.

Özel Seri Zeytinyağları: Zeytinliğimizin tarihi çok eskiye uzanıyor. O kadar yaşlı ağaçlar var ki sonunda merakımızdan ağaçlarımıza yaş tespiti yaptırdık. Buna göre :

11 adet 1500 yaşın üstünde
120 adet 1000 yaşın üstünde
1000 adette 500 yaşın üstünde

ağaçlarımız var. Düşündük taşındık ve bunları ayrı ayrı toplamaya karar verdik. Her yaş grubuna bir renk belirledik; mor renk 1500 + yaş üstü, sarı renk 1000+ yaşın üstünde, kırmızı ise 500+ yaşın üstü için. Ve ayrı ayrı topladığımız bu zeytinleri ayrı ayrı sıktık ve şişeledik. Bir adım daha ileri götürerek, yağların polifenol oranlarına baktırmak için bunları A.B.D. uluslararası akreditasyonu bir labratuara gönderdik. Elimizdeki istatistiki bilgi olması için bunu birkaç yıl yapacağız. Çünkü ağacın yaşı arttıkça sahip olduğu polifenol değeri de artıyor.

Bu yaptığımız DÜNYADA İLK…
Bu kadar özel yağları özel ambalajda ve sınırlı sayıda sizlere sunabiliyoruz. Yağı elinize aldığınızda aslında geçmişi elinizde tutuyorsunuz.

Posalı Yağ: İşte bu, çiğ yağ ile birlikte yağların şahıdır. Sadece hasat boyunca çıkar. Sıkılan ilk parti yağlarını hiç filtre etmeden direk posasıyla beraber şişeleriz.  Bu yağı ister için, ister elinize yüzünüze, özellikle göz çevresine ( aman gözünüze kaçırmayın çok yakar) sürün, ama asla bekletmeyin, hemen tüketin. Buram buram zeytin ve hafif narenciye tadı alacağınız bu yağı ekim ve kasım ayları içerisinde bulabilirsiniz. Raf ömrü 1 aydır ona gore…

Zeytin Yağının Doğallığı ve Aroması Nasıl Kontrol Edilir?

tombik sise

Zeytinyağının AROMASI tadını ve kalitesini belirleyen en önemli unsurdur. Kesinlikle “Tek Bahçe” dir. Bu şarapçılıkta da aynı zihniyet ile işler ve mevsimine göre o bağın ürün lezzeti farklılaşır… Doğal aromasını koruyan zeytinyağı doğru işlenerek (soğuk sıkım), damağınızda, o bahçenin özelliği olarak, meyvemsi veya çimensi gibi farklı ancak çok özel belli bir aroma bırakarak yiyeceklerinize lezzet katar.
Zeytinyağınızın tazeliğini, aromasını ve tadını test etmekse aslında bir o kadar kolaydır. Bunlar sırasıyla;
Öncelikle Renk. Renginin sizi kesinlikle kandırmasına izin vermemelisiniz. Zira zeytini sıkarken içerisine zeytin yaprağı (veyahut başka birtakım diğer(!) şeyler) ekleyerek bu rengi yaratmak çok kolaydır ve sizi hemen kandırır. Bütün zeytinyağ yarışmalarında bile sırf bu yüzden küçük, koyu lacivert bardak kullanılır.
Küçük bir bardağa, kullandığınız zeytinyağını döküp elinizle ısıtarak, zeytinyağını 1 dk kadar bardağın içinde yuvarlayın. Bir eliniz bardağı ısıtırken, diğer elinizle de bardağın tepesini kapatarak aromanın bardağın içine dolmasını sağlayın.Daha sonra burnunuzu bardağa yaklaştırın ve gözlerinizi kapatıp zeytinyağının derinlerindeki harika aromanın kokusunu burnunuza çekin.
Bu testi Aterna ürünleriyle ile yaptığınızda, burnunuz doğal aromanın kokusunu, taze kesilmiş çimenimsi, tarçınımsı, tropik meyvemsi ya da yeşil zeytinimsi bir koku olarak tanımlayacaktır.
Zeytinyağının aroması burnunuza olduğu kadar damak tadınıza da hitap etmelidir. Bu nedenle kokutesti sonrasında ufak bir tadım testini de uygulamalısınız. Nasıl mı? Tadım öncesi 10-15 dk kadar hiç bir şey yememiş, içmemiş (sigara dahil) olmanız gerekmektedir. Bardağa koyduğunuz zeytinyağından ufak bir yudum alın ve tüm tat duyularınıza dokunana kadar zeytinyağını ağzınızda dolandırın. Ağzınızı kapalı tutarak nefesinizi burnunuzdan vermeye başlayın.
Ağzınızdaki tat alan dokularla burnunuzdaki kokuların ahengini hissediyorsanız zeytinyağınız testi geçti demektir.

Zeytinyağı Tadımı Nasıl Yapılır?

tombik sise 2

Naturel sızma zeytinyağının duyusal analizi ve resmi değerlendirmesi “panel test” denilen tadımla yapılır. Panel testte, profesyoneller zeytinyağlarını Uluslararası Zeytinyağı Konseyinin belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde tadarlar ve görüşlerini belirtirler. Birkaç basit kuralı uygulayarak , zeytinyağının iyi kalite olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz..

İşte o kurallar;

Küçük bir bardak ve yeşil bir elma alın. Yeşil elma her tadımda ya da yudumda ağzınızı temizleyecek ve yağdan kalan duyuyu temizleyecektir.

Bardağa bir kaşık zeytinyağı koyun. Bardağı elinize alın avucunuzun içine bardağın tabanını yerleştirin. Diğer elinizle bardağın üstünü kapatın. Avucunuzla, bardağın altını biraz okşayın. Bu hareketlerle bardağı ve dolayısıyla yağı ısıtıyor ve aromanın açığa çıkmasını sağlıyorsunuz…
Bardağı burnunuza yaklaştırın yavaş ve derin soluk alarak koklayın. Bunu birkaç kere tekrar edin, koklamalar arasında biraz süre olsun. Bu kısa aralıklı koklama yağın aromasındaki nüansları saptamanızı sağlayacak.
Ağzınıza küçük bir yudum alın, yutmayın. Dilinizin üstünde ve damağınızda gezdirin. Çiğneme işlemi yapıyor gibi ağzınızı oynatın. Dişlerinizi kapatın, dudaklarınız hafif aralık kalsın, birkaç kere derin nefes alın. Bu işlem zeytin yağının uçucu aromalarının buharlaşarak direkt olarak tat alma tomurcuklarınızla buluşturacak. Duyusallığını ezberleyin ve yağı tükürün.
Tadım esnasında hissettikleriniz ve tattığınız aromalar bir zeytinyağında olması arzulanan ve arzulanmayan özellikleri tanımlamanızı sağlayacaktır.

Bir zeytinyağında olması istenen ve istenmeyen tatlar :
Meyvemsi (istenen özellik): İyi kalite bir meyveyi ısırdığınızda aldığınız hafif ferahlıkla beraber tazelik tadını veriyorsa, bu zeytin doğru olgunluk zamanda toplanmış demektir. Meyvemsi aroma seviyesi, ince narinden, belirgin bir yoğunluğa çıkabilir. Sadece çok kaliteli yağlar bu tat skalasını aylar bile geçse üstünde bünyesinde barındırabilir.

Acılık ve keskinlik ( istenen özellik): Tadımdan sonra hissettiğiniz acılık ve keskinlik yağın yüksek miktarda polifenol (antioksidan) içerdiğini gösterir. Bu daha çok iyi bakılmış bahçeden toplanan rengi dönen zeytinlerden yapıldığına işarettir. Zaman geçtikçe bu tat azalır. ( biber acısı gibi değil kesinlikle)

Tatlılık ( istenen özellik) : narin bir tat, hafif aromatik, sanki bal ve şeker varmış gibi ama acı ve keskinlik notaları yok ( şeker gibi tatlı değil, balın damakta bıraktığı o narinlik hissi)

Küflü ( istenmeyen özellik) : doğru korunmamış, muhafaza edilmemiş, nemli, kötü havalandırma koşullarına sahip yerlerde veya büyük tanklarda tıka basa doldurulmuş zedelenmiş zeytinlerden yapıldığını gösterir. Üstelik bu durum laktik fermantasyona neden olur.

Acımsı ( istenmeyen özellik): Bu yağın doğru şartlarda saklanmadığına, sürekli havaya, ışığa ve ısıya maruz kaldığını ve oksidasyona uğradığını gösterir.

Çamurumsu ( istenmeyen tat): bu yağın çok fazla tortu içerdiği doğru filtre edilmediğini gösterir.

Sirkemsi ( kusur): kekremsi bir şarap veya sirke tadı alıyorsanız yağda, bu taze olmayan zeytinlerden sıkılmış yağa işarettir. Ayrıca zeytin sıkılırken yağ ile su doğru ayrıştırılmamış yani sıkım işlemi yanlış demektir.

Zeytinyağı Kullanırken Bazı Önemli İpuçları

FAZLA MİKTARDA TÜKETMEMEYE DİKKAT EDİN
ZEYTİNYAĞI 2 YIL BOYUNCA TAZE KALABİLİR
SAKIN AÇIK YARALAR ÜZERİNE BİR UZMANA DANIŞMADAN UYGULAMAYIN
ZEYTİNYAĞINI SERİN VE KURU BİR YERDE, SICAK, HAVA VE GÜNEŞ IŞIĞINDAN UZAKTA SAKLAYIN
TADINI ARTTIRMAK İÇİN HER ZAMAN ÖNCELİKLE AROMASINI KOKLAYIN
ZEYTİNYAĞINI KOYU CAM ŞİŞEDE SAKLAYIN
ZEYTİNYAĞININ BESİN DEĞERLERİ;
ZEYTİN VE ONUN YAĞI E VİTAMİNİ, A VE K VİTAMİNLERİ, DEMİR, KALSİYUM, MAGNEZYUM VE POTASYUN VE AMİNO ASİTLER İÇİN İYİ BİRER KAYNAKTIR.

 KÖKEN

BESİN DEĞERLERİ RDA % ORANLARI
ENERJİ 884 Kcal 44%
KARBONHİDRAT 0 g 0%
PROTEİN 0 g 0%
YAĞ 100 g 500%
DİYET LİFİ 0 g 0%
VİTAMİNLER
FOLATLAR 0 µg 0%
NİASİN 0 mg 0%
PANTOTENİK ASİT 0 mg 0%
PİRİDOKSİN 0 mg 0%
B2 VİTAMİNİ 0 mg 0%
TİAMİN 0 mg 0%
A VİTAMİNİ 0 IU 0%
C VİTAMİNİ 0 0%
E VİTAMİNİ 14.39 mg 96%
K VİTAMİNİ 60.2 µg 50%
ELEKTROLİTLER
SODYUM 2 mg 0%
POTASYUM 1 mg 0%
MİNERALLER
KALSİYUM 1 mg 0%
BAKIR  0 mg 0%
DEMİR 0.56 mg 7 %
MAGNEZYUM 0 mg 0%
MANGANEZ 0 mg 0%
FOSFOR 0 mg 0%
SELENYUM 0 µg 0%
ÇİNKO 0.01 mg <1%
BİTKİSEL BESİNLER
KAROTEN ß 0 µg
Kriptoksantin-ß 0 µg
LUTEİN ZEKSANTİN 0 µg
FİTOSTORELLER 221 mg