Zeytin Yağının Doğallığı ve Aroması Nasıl Kontrol Edilir?

tombik sise

Zeytinyağının AROMASI tadını ve kalitesini belirleyen en önemli unsurdur. Kesinlikle “Tek Bahçe” dir. Bu şarapçılıkta da aynı zihniyet ile işler ve mevsimine göre o bağın ürün lezzeti farklılaşır… Doğal aromasını koruyan zeytinyağı doğru işlenerek (soğuk sıkım), damağınızda, o bahçenin özelliği olarak, meyvemsi veya çimensi gibi farklı ancak çok özel belli bir aroma bırakarak yiyeceklerinize lezzet katar.
Zeytinyağınızın tazeliğini, aromasını ve tadını test etmekse aslında bir o kadar kolaydır. Bunlar sırasıyla;
Öncelikle Renk. Renginin sizi kesinlikle kandırmasına izin vermemelisiniz. Zira zeytini sıkarken içerisine zeytin yaprağı (veyahut başka birtakım diğer(!) şeyler) ekleyerek bu rengi yaratmak çok kolaydır ve sizi hemen kandırır. Bütün zeytinyağ yarışmalarında bile sırf bu yüzden küçük, koyu lacivert bardak kullanılır.
Küçük bir bardağa, kullandığınız zeytinyağını döküp elinizle ısıtarak, zeytinyağını 1 dk kadar bardağın içinde yuvarlayın. Bir eliniz bardağı ısıtırken, diğer elinizle de bardağın tepesini kapatarak aromanın bardağın içine dolmasını sağlayın.Daha sonra burnunuzu bardağa yaklaştırın ve gözlerinizi kapatıp zeytinyağının derinlerindeki harika aromanın kokusunu burnunuza çekin.
Bu testi Aterna ürünleriyle ile yaptığınızda, burnunuz doğal aromanın kokusunu, taze kesilmiş çimenimsi, tarçınımsı, tropik meyvemsi ya da yeşil zeytinimsi bir koku olarak tanımlayacaktır.
Zeytinyağının aroması burnunuza olduğu kadar damak tadınıza da hitap etmelidir. Bu nedenle kokutesti sonrasında ufak bir tadım testini de uygulamalısınız. Nasıl mı? Tadım öncesi 10-15 dk kadar hiç bir şey yememiş, içmemiş (sigara dahil) olmanız gerekmektedir. Bardağa koyduğunuz zeytinyağından ufak bir yudum alın ve tüm tat duyularınıza dokunana kadar zeytinyağını ağzınızda dolandırın. Ağzınızı kapalı tutarak nefesinizi burnunuzdan vermeye başlayın.
Ağzınızdaki tat alan dokularla burnunuzdaki kokuların ahengini hissediyorsanız zeytinyağınız testi geçti demektir.